Skip to main content

Hoe beïnvloedt de stad ons brein? – Inverdan als casus

05 maart 2025

Binnenstedelijke verdichting is noodzakelijk, maar hoe behouden we de menselijke maat? Wat doet een dichtbebouwde stad met onze beleving? En hoe kunnen ontwerpkeuzes bijdragen aan een omgeving die prettig aanvoelt op ooghoogte?

Binnen ons thema ‘Ruimte Maken’ gaan we op woensdagavond 5 maart in een inspiratiesessie dieper in op neuroarchitectuur – de wetenschap achter hoe mensen ruimte ervaren. Hoe beïnvloedt de gebouwde omgeving ons brein en welzijn? En welke ontwerpkeuzes binnen verdichting dragen bij aan een stad die prettig en toegankelijk aanvoelt?

We koppelen wetenschappelijke inzichten aan praktijkvoorbeelden, met Inverdan – het centrumgebied van Zaandam – als concrete casus. Hoe heeft de transformatie van dit gebied de beleving en het gebruik ervan veranderd? En wat kunnen we daarvan leren voor toekomstige verdichtingsopgaven?

Sprekers

Hans Karssenberg (partner bij STIPO) spreekt over ‘The City at Eye Level’ en gaat in op verblijfskwaliteit, functiemix en het plintenprogramma, met voorbeelden uit onder andere Utrecht en Inverdan.

Frank Suurenbroek (lector Bouwtransformatie aan de faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam) belicht de invloed van een intensief bebouwde omgeving op ons brein en de kansen die verdichting biedt voor een betere leefomgeving.

Praktische informatie

De inspiratiesessie vindt plaats op woensdagavond 5 maart 2025 in het Projectbureau Peperstraat, Peperstraat 5-63 in Zaandam (Beatrixtoren). De inloop met koffie en thee begint om 19:30 uur, het programma start om 20:00 uur en eindigt rond 21:30 uur. Let op: de locatie is niet toegankelijk voor mindervaliden. Deelname is gratis, maar aanmelden is gewenst via het formulier onderaan dit bericht.

Aanmelden voor:
Hoe beïnvloedt de stad ons brein? – Inverdan als casus

Datum: 05 maart 2025