Skip to main content

Discussiebijeenkomst over de stadsparken van de toekomst

Datum event: 24 mei 2023

Hoe zorgen we ervoor dat het stadspark zijn waarde en functie op het gebied van natuur, biodiversiteit, klimaat (hittestress en wateroverlast), inclusiviteit en gezondheid in de toekomst kan behouden of versterken? Daarover ging het woensdagavond 24 mei 2023 in de foyer van de Zaanse Noorderkerk.

Voor deze bijeenkomst waren drie sprekers uitgenodigd, waarmee we verleden, heden en toekomst verbonden en vervolgens gingen we in gesprek met de zaal.

We zoomden eerst in op het stadspark Burgemeester In ’t Veldpark. Ontwerpbureau Vista was verantwoordelijk voor het huidige ontwerp, na de laatste grote parkrenovatie. Rik de Visser presenteert het ontwerp in relatie tot de waarden en functies.

Vervolgens sprak Hans Kortstee (afdelingshoofd Strategie & Beleid Openbare Ruimte gemeente Zaanstad) over de actuele vraagstukken op het gebied van beheer en onderhoud van parken en openbare ruimte in relatie tot de fysieke en sociale opgaven.

Na de presentaties gingen we in gesprek met de sprekers en de zaal. Is het Veldpark er over vijftig jaar nog steeds? Hoe ziet het park van de toekomst eruit en hoe functioneert het dan? Wie zijn de gebruikers? Wat is de rolverdeling tussen gebruikersgroepen/bewoners en gemeente? Moderator was Miranda Reitsma, stedenbouwkundige en lid van de Programmaraad van Babel.