Skip to main content

Zaanstad gaststad van Europese conferentie over steden en stedelijke regio’s

In november is Zaanstad gaststad voor de internationale conferentie van de European Metropolitan Authorities (EMA), met burgemeesters en vertegenwoordigers uit Europese steden. Deze conferentie, met het thema 'brede welvaart', vindt plaats op 20 en 21 november 2024.

De deelnemers kijken vanuit een grootstedelijk perspectief naar brede welvaart, waarbij economische ontwikkelingen, sociaal welzijn en ecologie in balans zijn. Dit perspectief kan de Europese Unie en stedelijke regio’s helpen bij het stellen van prioriteiten en het maken van evenwichtige keuzes voor de toekomst.

Het programma begint op 20 november met een ontvangst op het stadhuis in Zaandam en werkbezoeken in Zaanstad, Haarlem en Almere. Op 21 november opent burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, samen met burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, de conferentie. Hoogleraar Henri de Groot geeft een lezing en er zijn debatten en werksessies over duurzame economische ontwikkeling, bestaanszekerheid en een gezonde leefomgeving.

Wethouder Stephanie Onclin is trots op deze kans om Zaanstad te tonen aan internationale bestuurders. "We laten zien wat wij doen om brede welvaart te bevorderen, met oog voor economie, welzijn en duurzaamheid."

Dit bericht is overgenomen van metrpoolregioamsterdam.nl.

Babel zoekt enthousiaste gidsen

Sinds 2013 maakt Archigids deel uit van ons programma. Aanvankelijk boden we een uitgebreid scala aan themarondleidingen aan, die door het jaar rouleerden. Na verloop van tijd bleek dit programma te intensief en zijn we overgestapt op een vraaggericht aanbod. Jaarlijks ontvangen we nu zo'n zes tot acht aanvragen van groepen, instellingen en bedrijven voor rondleidingen. We hebben een paar ervaren gidsen beschikbaar die op afroep kunnen worden ingezet.

We willen Archigids nieuw leven inblazen omdat er nog steeds interesse is voor typisch Zaanse thema's zoals houtbouw, industriële herbestemming, sociale woningbouw, maar ook voor hedendaagse architectuur en stedenbouw. Daarom willen we naast ons vraaggerichte aanbod opnieuw beginnen met een jaarlijks programma van themawandelingen.

Hiervoor hebben we nieuwe gidsen nodig. Met ongeveer 10 extra vrijwilligers naast onze huidige gidsen kunnen we een team vormen van zo'n 15 mensen. Hierdoor kan iedereen voldoende aan bod komen zonder een te grote belasting van tijd.

Heb je hart voor de Zaanstreek? Ben je geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling? En vind je het leuk om anderen hierover te vertellen? Dan is Archigids worden misschien iets voor jou!

Na de zomervakantie starten we met een korte gezamenlijke inwerk- en opfriscursus, begeleid door een ervaren trainer, op 30 september, 21 en 28 oktober (aanvang 19.30 uur, deelname is gratis). Daarna bespreken we samen hoe we het programma voor 2025 verder gaan invullen.

Meld je aan bij ons secretariaat (Nicolette Zwart) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Marieke Ros (06-21282265) of Gert Grandiek (06-52098308).

Woongebouw Timbr in Zaandam wordt modulair en grotendeels van hout

06-05-2024

Woningcorporatie ZVH heeft een koop-/aannemingsovereenkomst getekend voor de bouw van Timbr, een woongebouw met 158 sociale en middeldure huurwoningen. Het gebouw is onderdeel van de transformatie van de Kogerveldwijk in Zaandam. Dit gebied aan de oostzijde van de Zaan wordt de komende twintig jaar omgevormd tot een nieuwe stedelijke woonbuurt. Timbr wordt voor een groot gedeelte gerealiseerd in hout en gebouwd met een modulair bouwsysteem van bouwpartners Ursem en Heddes.

Franck Storm, directeur-bestuurder ZVH: “Het project Timbr sluit aan bij de ambitie van ZVH om duurzame sociale en middeldure huurwoningen toe te voegen in Zaanstad en daarmee het woningtekort te verkleinen." Het plan omvat ook maatschappelijke functies in de plint, parkeerplaatsen en een binnentuin. 
De bouw van Timbr is onderdeel van de transformatie van het hele gebied Kogerveldwijk. Daarbij gaat het om de bouw van ruim 1.700 woningen. Zaanstad ontving daarvoor een bijdrage uit het fonds Woningbouwimpuls.

ZVH sloot de koop-/aannemingsovereenkomst met Heddes Bouw & Ontwikkeling en Slachthuisstraat Ontwikkeling CV, een samenwerking van Blauwhoed en KOERS. Het ontwerp is van Architecten Cie.

 

Dit artikel is overgenomen van NUL20.nl.

AM en Rochdale gaan in Zaanstad de locatie 'Hilko' herontwikkelen

29-03-2024

Op de locatie van de voormalige zeepfabriek Hilko en de verffabriek Evert Koning zal gebiedsontwikkelaar AM, in samenwerking met de gemeente Zaanstad en Rochdale, de komende jaren de nieuwe wijk 'Hilko' ontwikkelen, bestaande uit 116 woningen. Deze nieuwe wijk maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling van de Kogerveldwijk en de transformatie van de Boerejonkerbuurt.

Vanwege de cultuurhistorische waarde zullen de zeepziederij, het kantoor en de oude schoorsteen van de voormalige zeepfabriek behouden blijven. Gemeente Zaanstad, woningstichting Rochdale en gebiedsontwikkelaar AM bekrachtigden de afspraken door een anterieure overeenkomst te tekenen.

Daarin staat dat van de 116 geplande woningen 24 procent sociale huur wordt, 16 procent betaalbare koop en 60 procent vrije sector (huur/koop). Rochdale neemt de sociale huurwoningen af. Eric Nagengast, directeur Vastgoed Rochdale: 'Hilko wordt een leuke, gevarieerde wijk, gebouwd met behoud van karakteristieke elementen die herinneren aan het Zaandam van weleer. Wij zorgen ervoor dat een kwart van de woningen sociale huur wordt. Zo blijft betaalbaar wonen hier mogelijk, ook op deze fraaie plek aan de Zaan.'

Voor de totale gebiedsontwikkeling van de Boerejonkerbuurt is de eerder afgesproken verdeling van het woonprogramma inclusief Hilko: 45 procent sociale huur en 35 procent middenkoop en -huur.

 

Dit artikel is overgenomen van NUL20.nl.

Terugblik op onze activiteiten in 2023 in het Jaarbericht

Het Jaarbericht van 2023 is gepubliceerd en biedt een overzicht van de diverse activiteiten die Babel het afgelopen jaar heeft georganiseerd. Met onze thematische activiteiten hebben we verschillende locaties in Zaanstad bezocht, zoals discussieavonden over flexwonen in De Groote Weiver en onderzoeken naar klimaatverandering in het Zaans Museum.

We hebben Zaanse jongeren en studenten betrokken bij een inspirerend gesprek met de vooraanstaande klimaatprofessor Jan Rotmans in Broedplaats De Hellema. Daarnaast hebben we tweemaal Babel Cinema georganiseerd in Filmtheater de Fabriek en vond de jaarlijkse Jaap Schipperlezing plaats in de Bullekerk, waarbij de gerenommeerde sprekers Klasien Horstman en Arne Lijbers te gast waren.

Dit jaarverslag biedt een compleet overzicht van onze activiteiten, waarvan je een uitgebreide samenvatting kunt vinden op onze website. Via de verschillende pagina's kun je meer informatie verkrijgen. Bovendien zijn van diverse activiteiten videoverslagen beschikbaar op ons YouTube-kanaal, waardoor je een nog levendiger beeld kunt krijgen van onze initiatieven.

Download Jaarbericht 2023 (PDF).

Foto: Patrick Hudepohl.