Skip to main content

Dossier: Duurzaamheid, een dijk van een ambitie

2013 BabelExpo: ’20 jaar René van Zuuk Architekten’

Het werk van de Almeerse architect René van Zuuk is passend en uniek gerelateerd aan de omgeving waarin het is bedacht. Stijlvolle ontwerpen, waarbij geen etage of daklijn gelijk is, terwijl de functionaliteit van het ontwerp maximaal is. De vaak bijzondere gevelbekledingen zijn geïnspireerd op het werk van de kunstenaar M.C. Escher. Het bureau werkt sinds 1992 aan zeer uiteenlopende opdrachten.
Het ontwerpproces van Van Zuuk begint altijd met een stedenbouwkundige maquette. Tijdens deze fase vormt zich het eerste concept en het idee voor het te gebruiken bouwsysteem. Duurzaamheid is hierbij geen op zich zelf staand doel, maar wordt integraal opgenomen in dit ontwerpproces. Het uiteindelijke bouwwerk moet daarom vooral ook bijzonder zijn, zodat mensen het de moeite waard vinden om het gebouw te behouden.
Het bureau kent een zeer gevarieerd portfolio, waaronder het Architectuurcentrum ARCAM te Amsterdam, appartementencomplex Block 16 te Almere en het Jeugdcomplex ‘De Toekomst’ van Ajax te Amsterdam.

Op 18 sokkels waren de stedenbouwkundige en architectonische maquettes in Zaandam te zien van projecten die René van Zuuk de afgelopen twee decennia heeft ontworpen en gemaakt. De tentoonstelling werd op donderdag 4 april – in aanwezigheid van René – geopend door burgemeester Geke Faber.

Beelden