Skip to main content

Dossier: Duurzaamheid, een dijk van een ambitie

2013 BabelKreativ: ‘Autarkisch Hembrugterrein’

Tijdens deze BabelKreativ ontwikkelden creatieve jonge mensen ideeën voor ruimtelijke knelpunten. De workshop werd dit jaar gekoppeld aan het jaarthema duurzaamheid.
Het hebben van gas, water en riolering is heel normaal. Maar wat nu als we die niet hebben? Omdat het gebied afgelegen ligt, of omdat dit vanuit milieuvriendelijke overwegingen niet gewenst is. Is Zaanstad klaar voor zelfvoorzienende gebouwen?

Als casus werd er tijdens de BabelKreativ gekeken naar het Hembrugterrein. Dit voormalige industrieterrein is gedeeltelijk aangesloten op het net. De uitdaging was om een gebouw of cluster van gebouwen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken.
Op uitnodiging kwam een groep van ca. 25 enthousiaste deskundigen (architecten, stedenbouwers, kunstenaars, landschapsarchitecten, vormgevers, erfgoeddeskundigen, ondernemers, makelaars etc.) samen die hierover op verschillende schaalniveaus en vanuit verschillende invalshoeken over gaan brainstormen. Door de diversiteit aan expertise barstte een explosie aan creativiteit los!

Aan het einde van de dag presenteerde elke groep het resultaat aan een expertpanel. De mogelijkheid bestond dat een presentatie de gelegenheid kreeg om verder uitgewerkt te worden. De presentaties waren ook toegankelijk voor het publiek. Hiervoor was iedereen van harte uitgenodigd.

Workshopleider:     Sem Carree, the Blitzkickers
Gastsprekers:         Judith Lekkerkerker, Ruimtevolk en onderzoeker bij Urhahn Urban Design
                               Kirsten van den Berg, projectleider Hembrugterrein RVOB
Expertpanel (o.a.): Dennis Straat, wethouder ruimtelijke ontwikkeling gemeente Zaanstad
                               Robert Leferink, projectdirecteur herontwikkeling Hembrugterrein RVOB

BabelKreativ_verslag 

Beelden